Verslag event: Buitenlandexcursie

28.09.18

Vrijdag 28 september stonden we met 26 dames om 8.00 op Schiphol voor onze vlucht naar Manchester. Het programma startte met een stadswandeling door het centrum van Manchester o.l.v. Emma Fox. The Manchester Bee (het stadslogo) bleek overal verstopt te zijn! We zagen enkele highlights, waaronder de Central Library, Town hall en Chetham’s Library. In co-working space Ziferblat kregen we een toelichting van de City Counsil, Simpson Haugh Architects, Allied London en Arcadis over de geschiedenis en vele ontwikkelingsplannen van Manchester. De middag werd met bubbels afgesloten in de cocktailbar op de 20e etage van de nieuwbouw No.1 Spinningfields. De dag werd afgesloten met een diner bij het HOME Arts Centre.

Op zaterdag 29 september vertrokken we per bus naar Liverpool. Daar startten we met een bezichtiging van enkele Universiteitsgebouwen, de Metropolitan Cathedral en het Everyman’s Theatre. Aansluitenden werden we ontvangen in RIBA North (Royal Institute of British Architects), waar Richard Tracey ons een lezing gaf over bijzondere gebouwen in en rondom Liverpool. Nadien bezochten we een tentoonstelling waarin we zagen hoe bioafval mycelium (afkomstig van champignons) omgevormd wordt tot gevelpanelen. Na een biologische lunch kregen we een rondleiding door de Ropewalks district, een deel van de stad waar tot aan de 19e eeuw touwen voor de scheepvaart werden gemaakt en dat nu wordt herontwikkeld. Aan het einde van de gingen we aan boord van de ferry, die ons over de Mersey langs de ontwikkelingen van Liverpool Waters en de prachtige skyline van Liverpool voer. Na een heerlijk diner bij East Zeast in Kings Dock stapten we weer in de bus naar Manchester om de dag te einden met een bezoek aan de pub.

Op zondag 30 september ontmoetten we onze gids en architect Emma Bone, voor een rondwandeling door de wijken rondom het centrum: Ancoats, New Islington en the Northern Quarter. Ook bezochten we haar kantoor op een typische ‘canal boat’. Toen was het gezamenlijk programma ten einde en ging iedereen zelf op pad: lunchen bij Jamie’s of Mickey Meyers food court, naar het Imperial War Museum, shoppen of struinen door Castlefield.

Een mooi en gezellig weekend, waarin we veel geleerd hebben over beide steden maar ook uitgebreid hebben kunnen netwerken met elkaar! Nogmaals dank aan de commissie dit dit prachtige programma in elkaar heeft gezet.